Ett samtal där vi möter en av de nyckelpersoner som gör Operahuset till vad det är. En person som spelar en viktig roll i Operahusets berättelse och bidrar till upplevelserna, värdskapet och den inkluderande gastronomin. Tillsammans fortsätter vi att skapa minnesvärda ögonblick – en middag, en fest och en upplevelse i taget.
Den här gången möter vi Linn Lundberg, assisterande bankettchef och sommelier.
Hej Linn! Berätta om din bakgrund.
Som tonåring hade jag en dröm om ”Into the Blue” – jag älskade havet och ekosystemen där. Så jag utbildade mig till marinbiolog och reste till Bali, där jag jobbade från en jetski och tog tempen på hajar. Bali har varit mitt andra hem under många år.
Samtidigt kom jag tidigt in i restaurangvärlden – och älskade den festen också. Det är en helt egen värld! Med två riktiga gourmander som föräldrar var mat, restaurangbesök och bra råvaror alltid en självklar del av livet. Jag har tidigare arbetat på bland annat Sturehof och Coco & Carmen.
Du har dubbla roller här i huset – assisterande bankettchef och sommelier/hovmästare. Berätta!
Som assisterande bankettchef arbetar jag med projektledning och drift i Operahuset. När mina kollegor Douglas och Malin har sålt in ett event tar jag vid – och ansvarar för allt från planering och logistik till att hyra in möbler, lägga körscheman och samordna servisen inför kvällen. Mitt jobb är att se till att det som utlovats faktiskt blir verklighet.
Jag har också ett oerhört stort intresse för vin. För att verkligen kunna utveckla det vill jag vara på en plats där man får öppna och arbeta med en hög nivå på flaskor – och då är det på Operakällaren den möjligheten finns. Därför hoppas jag även in i matsalen som sommelier och hovmästare då och då.
Hur skiljer sig en vanlig kväll mellan dina två olika uppdrag?
I matsalen ser kvällarna i stort sett likadana ut. Vi har samma mål varje kväll: att vara i det absoluta toppskiktet av restauranger.
På eventsidan är det något helt annat. Det kan vara allt från en 18-årsfest till en stor företagsbankett. Jag har mycket som pågår i mitt huvud och genom det här jobbet får jag utlopp för det. Det är en speciell känsla och bekräftelse när man lyckas genomföra en middag för 250 gäster.
Vad är ett bra värdskap för dig?
Jag älskar värdskap och hospitality – att få skapa ett intryck som gästen aldrig glömmer. För mig handlar det om att hitta en koppling med varje person, att få någon att må riktigt bra. Det ska kännas personligt, äkta och gjort med hjärtat.
Vad är det mest utmanande och mest givande med din roll?
Det mest utmanande är att ständigt vara bland människor – det är intensivt och tempot är högt. Men samtidigt är det också det jag älskar. Det ger mig energi. Jag älskar verkligen att ta hand om människor. Som att vika servetten när gästen går på toaletten – det finns något vackert i just de där små, omtänksamma gesterna.
Du har en gedigen kunskap om vin – hur har du samlat på dig all erfarenhet?
Jag vet vilka producenter jag älskar – vit bourgogne, till exempel – och har aktivt sökt mig till stjärnkrogar som jobbar med just de vinerna. Jag har haft möjligheten att prova många fantastiska flaskor, men också att verkligen umgås med vinerna. Det är något speciellt med att få sitta i en vacker klänning i Paris och dricka ett vin med en viss etikett – det kan få en att känna sig både vacker och otroligt närvarande i stunden.
Vilka flaskor drömmer du om att få öppna?
Här nere i Nobiskällaren vill jag öppna alla Coche-Dury. De vinerna bär på något magiskt. Några av mina bästa stunder i livet har varit kopplade till dem – när man får kliva in i den där lilla drömvärlden som bara vin kan skapa.
Vilka typer av event passar bäst i huset?
Styrkan här är utan tvekan servicen och maten – så galamiddagar, stora och pampiga evenemang passar perfekt. Det är en otrolig känsla att få äta den här typen av kreativ mat i den historiska miljön. Jag älskar kontraster.
Varför är du så grym på ditt jobb?
Omhändertagandet. Jag ger mig hän – till en person eller till en situation. Det ger mig energi och en kick.
Om du kunde resa tillbaka i tiden till en historisk fest eller middag – vilken skulle det vara?
Jag hade trivts i en tid där man fick vara extrem – med utspexade kläder, kanske en maskerad där allt hände: drama och dekadens.
Om du fick byta jobb med någon på Operahuset för en dag, vem skulle det vara – och varför?
Emanuel eller någon annan i köket. Det vore coolt att vara en duktig kock för en dag.
Vilken låt skulle vara soundtrack till ditt liv?
Unwritten med Natasha Bedingfield.
Vad är ditt favorithack i jobbet?
Min energi!
Vad är din guilty pleasure när du inte dricker dyr vit bourgogne?
Pucko. Jag dricker otroliga mängder Pucko.
Om du fick välja en sak från Operahuset att ta med dig hem, vad skulle det vara?
Jag skulle vilja ta med mig alla stories som sitter i väggarna. Eller… länsa vinkällaren.
Hur ser en perfekt ledig dag ut för dig?
Jag fyller på batterierna. Reser helst, men annars hittar du mig oftast på min favoritrestaurang Leijontornet. Jag gillar kontraster – gärna lunch på stjärnkrog, sedan en Guinness i en gränd i Gamla Stan.
Om ditt jobb var en cocktail – vad skulle det vara?
En Dry Martini. Klassisk och stilren. Jag kan faktiskt vara det också, haha.