Julbord på Operahuset • Upplev julen på Operahuset i två av Stockholms mest unika miljöer, Operaterrassen och Rotundan.

Tête-à-tête – med Linn Lundberg

Ett samtal där vi möter en av de nyckelpersoner som gör Operahuset till vad det är. En person som spelar en viktig roll i Operahusets berättelse och bidrar till upplevelserna, värdskapet och den inkluderande gastronomin. Tillsammans fortsätter vi att skapa minnesvärda ögonblick – en middag, en fest och en upplevelse i taget.

Den här gången möter vi Linn Lundberg, assisterande bankettchef och sommelier.

Hej Linn! Berätta om din bakgrund.
Som tonåring hade jag en dröm om ”Into the Blue” – jag älskade havet och ekosystemen där. Så jag utbildade mig till marinbiolog och reste till Bali, där jag jobbade från en jetski och tog tempen på hajar. Bali har varit mitt andra hem under många år.

Samtidigt kom jag tidigt in i restaurangvärlden – och älskade den festen också. Det är en helt egen värld! Med två riktiga gourmander som föräldrar var mat, restaurangbesök och bra råvaror alltid en självklar del av livet. Jag har tidigare arbetat på bland annat Sturehof och Coco & Carmen.

Du har dubbla roller här i huset – assisterande bankettchef och sommelier/hovmästare. Berätta!
Som assisterande bankettchef arbetar jag med projektledning och drift i Operahuset. När mina kollegor Douglas och Malin har sålt in ett event tar jag vid – och ansvarar för allt från planering och logistik till att hyra in möbler, lägga körscheman och samordna servisen inför kvällen. Mitt jobb är att se till att det som utlovats faktiskt blir verklighet.

Jag har också ett oerhört stort intresse för vin. För att verkligen kunna utveckla det vill jag vara på en plats där man får öppna och arbeta med en hög nivå på flaskor – och då är det på Operakällaren den möjligheten finns. Därför hoppas jag även in i matsalen som sommelier och hovmästare då och då.

Hur skiljer sig en vanlig kväll mellan dina två olika uppdrag?
I matsalen ser kvällarna i stort sett likadana ut. Vi har samma mål varje kväll: att vara i det absoluta toppskiktet av restauranger.

På eventsidan är det något helt annat. Det kan vara allt från en 18-årsfest till en stor företagsbankett. Jag har mycket som pågår i mitt huvud och genom det här jobbet får jag utlopp för det. Det är en speciell känsla och bekräftelse när man lyckas genomföra en middag för 250 gäster.

Vad är ett bra värdskap för dig?
Jag älskar värdskap och hospitality – att få skapa ett intryck som gästen aldrig glömmer. För mig handlar det om att hitta en koppling med varje person, att få någon att må riktigt bra. Det ska kännas personligt, äkta och gjort med hjärtat.

Vad är det mest utmanande och mest givande med din roll?
Det mest utmanande är att ständigt vara bland människor – det är intensivt och tempot är högt. Men samtidigt är det också det jag älskar. Det ger mig energi. Jag älskar verkligen att ta hand om människor. Som att vika servetten när gästen går på toaletten – det finns något vackert i just de där små, omtänksamma gesterna.

Du har en gedigen kunskap om vin – hur har du samlat på dig all erfarenhet?
Jag vet vilka producenter jag älskar – vit bourgogne, till exempel – och har aktivt sökt mig till stjärnkrogar som jobbar med just de vinerna. Jag har haft möjligheten att prova många fantastiska flaskor, men också att verkligen umgås med vinerna. Det är något speciellt med att få sitta i en vacker klänning i Paris och dricka ett vin med en viss etikett – det kan få en att känna sig både vacker och otroligt närvarande i stunden.

Vilka flaskor drömmer du om att få öppna?
Här nere i Nobiskällaren vill jag öppna alla Coche-Dury. De vinerna bär på något magiskt. Några av mina bästa stunder i livet har varit kopplade till dem – när man får kliva in i den där lilla drömvärlden som bara vin kan skapa.

Vilka typer av event passar bäst i huset?
Styrkan här är utan tvekan servicen och maten – så galamiddagar, stora och pampiga evenemang passar perfekt. Det är en otrolig känsla att få äta den här typen av kreativ mat i den historiska miljön. Jag älskar kontraster.

Varför är du så grym på ditt jobb?
Omhändertagandet. Jag ger mig hän – till en person eller till en situation. Det ger mig energi och en kick.

Om du kunde resa tillbaka i tiden till en historisk fest eller middag – vilken skulle det vara?
Jag hade trivts i en tid där man fick vara extrem – med utspexade kläder, kanske en maskerad där allt hände: drama och dekadens.

Om du fick byta jobb med någon på Operahuset för en dag, vem skulle det vara – och varför?
Emanuel eller någon annan i köket. Det vore coolt att vara en duktig kock för en dag.

Vilken låt skulle vara soundtrack till ditt liv?
Unwritten med Natasha Bedingfield.

Vad är ditt favorithack i jobbet?
Min energi!

Vad är din guilty pleasure när du inte dricker dyr vit bourgogne?
Pucko. Jag dricker otroliga mängder Pucko.

Om du fick välja en sak från Operahuset att ta med dig hem, vad skulle det vara?
Jag skulle vilja ta med mig alla stories som sitter i väggarna. Eller… länsa vinkällaren.

Hur ser en perfekt ledig dag ut för dig?
Jag fyller på batterierna. Reser helst, men annars hittar du mig oftast på min favoritrestaurang Leijontornet. Jag gillar kontraster – gärna lunch på stjärnkrog, sedan en Guinness i en gränd i Gamla Stan.

Om ditt jobb var en cocktail – vad skulle det vara?
En Dry Martini. Klassisk och stilren. Jag kan faktiskt vara det också, haha.

Vill du ha mer information?

Skicka gärna en förfrågan – vi ser fram emot att hjälpa er planera ett oförglömligt evenemang!

Emanuel Tärnqvist ny executive chef för Operakällaren – blir även kulinarisk ledare för hela huset

Emanuel Tärnqvist har utsetts till Executive Chef för Operakällaren och tillträder samtidigt som kulinarisk ledare för hela Operahuset. Utnämningen markerar ett nytt kapitel för huset ...
Läs mer →

Operakällaren utsedd till Sveriges fjärde bästa restaurang

Vi är glada och hedrade att kunna dela nyheten att Operakällaren i april utsågs till Sveriges fjärde bästa restaurang av Falstaff Nordic Restaurant Guide Sweden, ...
Läs mer →

Operakällaren och Johan Evers från A Bar called Gemma lanserar Bar Othilia

Nu står det klart att Operakällaren teamar upp med Johan Evers och teamet bakom A Bar called Gemma och skapar Bar Othilia med öppning den ...
Läs mer →

Operahuset lanseras som gemensam plattform för gastronomi, fest, event och möten

Operahuset, en ikonisk plats i hjärtat av Stockholm, har i hundratals år varit en central punkt för kultur, gastronomi och fest. Generationer av besökare har ...
Läs mer →

Frukostseminarium: Operakällaren Foundation och WaterAid

I september 2024 arrangerade Operakällaren Foundation och WaterAid ett betydelsefullt frukostseminarium på Operaterrassen i Stockholm.
Läs mer →

Lokaler för konferens och möten på Operahuset

MNO_4302
400
Antal kvadratmeter
280
Biosittning
18
Ögrupper
350
Mingel
250
Middag

Operaterrassen

Operaterassen är navet för storslagna tillställningar, galor, lanseringar, bröllop och middagar.
MNO_5645
600
Antal kvadratmeter
350
Biosittning
25
Ögrupper
600
Mingel
300
Middag

Rotundan

I direkt anslutning till Operaterrassen ligger Rotundan, en imponerande rund lokal med en takhöjd på hela sex meter.
MNO_7938
400
Antal kvadratmeter
150
Biosittning
8
Ögrupper
1000
Mingel
150
Middag

Café Opera

Café Opera är en legendarisk venue som är perfekt för allt från exklusiva middagar och storstilade fester till kreativa events.
MNO_5770
45
Antal kvadratmeter
30
Biosittning
3
Ögrupper
50
Mingel
40
Middag

Stora Salongen

Stora Salongen på Entresolvåningen är en sofistikerad och avskild lokal som rymmer upp till 30 gäster för sittande middag.
MNO_7902
40
Antal kvadratmeter
20
Biosittning
2
Ögrupper
30
Mingel
15
Middag

Redaresalen

Redaresalen, belägen på Entresolvåningen, är en elegant möteslokal som rymmer upp till 20 personer i en stilfull miljö.
MNO_5750
-
Antal kvadratmeter
-
Biosittning
-
Ögrupper
30
Mingel
16
Middag

Nobiskällaren

Nobiskällaren bjuder nu in till privata tillställningar där vinet står i centrum.
MNO_6208
400
Antal kvadratmeter
-
Biosittning
-
Ögrupper
350
Mingel
90
Middag

Operakällaren

Det här är en av Nordens mest prestigefyllda restauranger, Sveriges nationalkrog med anor från 1700-talet.
MNO_6319
60
Antal kvadratmeter
-
Biosittning
-
Ögrupper
-
Mingel
18
Middag

Steinwallsrummet

Ett vackert chambre separee, perfekt för sällskap som vill sitta mer avskilt.
hornrummet-puff-operakallaren
-
Antal kvadratmeter
-
Biosittning
-
Ögrupper
-
Mingel
8
Middag

Hörnrummet

Hörnrummet är Operakällarens mest privata rum.
Cafe Opera-23
50
Antal kvadratmeter
-
Biosittning
-
Ögrupper
100
Mingel
-
Middag

END

END är vårt mest intima utrymme, med plats för upp till 150 gäster. Denna del av Operahuset är perfekt för er som vill skapa en egen nattklubb efter avslutad middag eller konferens.